Chat gesloten of bezet

De chat van de Zelfmoordlijn is elke avond beschikbaar tussen 17u en 00u. Het is echter altijd mogelijk dat al onze vrijwilligers in gesprek zijn. Je kan het in dat geval later opnieuw proberen door opnieuw op de chatknop te klikken. Wel zijn er een aantal alternatieven waarvan je op dit moment gebruik kan maken. 

Acute noodsituatie

Bij een acute noodsituatie neem je het best contact op met:

Zelfmoordlijn 1813

Onze telefoonlijn is elke dag 24u/24 geopend. We zijn bereikbaar via het nummer 1813. Je gesprek is volledig gratis en anoniem.

Bel je niet zo graag? Geen probleem, je kan ook een mailtje sturen. Zodra je bericht is aangekomen, ontvang je een automatisch antwoord in je mailbox. Een persoonlijk antwoord volgt binnen de 5 werkdagen.

Je kan je verhaal ook delen via het forum van de Zelfmoordlijn.

Zelfhulp

Blijf veilig en houd contact

Soms kan het helpen om te proberen je gedachten te verzetten en te vermijden dat je begint te piekeren. Je kan bijvoorbeeld afleiding zoeken door te sporten of naar een film te kijken, maar ook door dingen te doen met anderen zonder dat je daarbij hoeft te spreken over je gevoelens. 

Vermijd ook het gebruik van alcohol en drugs. Stimulerende en verdovende middelen kunnen de drempel tot zelfmoord verlagen, omdat ze je relativeringsvermogen aantasten en je impulsiever of agressiever kunnen maken.

Zoek daarnaast geen gevaarlijke plaatsen op en beperk dus zo veel mogelijk je toegang tot plaatsen waar je zelfmoord kan plegen. Blijf veilig en zorg dat je zo weinig mogelijk alleen bent. Zorg er ook voor dat de nooddiensten of andere hulpverleners makkelijk bij jou kunnen geraken als het nodig is en sluit jezelf dus niet op.

Think Life

Think Life is een online zelfhulpcursus die je zelfstandig kan doorlopen en die je helpt beter te leren omgaan met je zelfmoordgedachten. De gratis cursus is opgebouwd uit zes stappen die anoniem en in eigen tempo doorlopen kunnen worden.

BackUp

BackUp is een gratis mobiele applicatie die houvast wil bieden bij zelfdodingsgedachten. De app bevat verschillende tools die je kunnen helpen een crisis te overbruggen of een volgende crisis te voorkomen. Ook als je er wil zijn voor iemand anders kan je met BackUp aan de slag.

On Track Again

On Track Again is een mobiele applicatie die jongeren opnieuw op weg helpt na een zelfmoordpoging. Met de gratis app kan je onder meer een eigen hulpkit maken en een dagboek bijhouden.

Andere chatdiensten

Voor jongeren

Awel luistert naar alle kinderen en jongeren met een vraag, verhaal of probleem. Chatten kan er elke dag (met uitzondering van zon- en feestdagen) tussen 18u en 22u.

Het Jongeren Advies Centrum (JAC) geeft gratis advies aan jongeren tussen 12 en 25 jaar. Op de chatdienst kan je elke weekdag (met uitzondering van feestdagen) tussen 13u en 19u terecht. 

Leerlingen kunnen ook terecht op de CLB-chat, op maandag, dinsdag en donderdag tussen 17u en 21u en op woensdag van 14u tot 21u.

Voor volwassenen

Bij Tele-Onthaal kan iedereen terecht met vragen en problemen. Hier kan je elke dag chatten vanaf 18u tot 23u. Op woensdag en zondag is chatten mogelijk vanaf 15u. 

Het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) is er voor iedereen boven de leeftijd van 25 jaar die vragen over of problemen heeft met welzijn: relaties, persoonlijke problemen, financiële of materiële problemen of criminaliteit. Chatten kan er elke weekdag (met uitzondering van feestdagen) tussen 13u en 17u.